13.02.2015 - ЕДИН ОТ НАШИТЕ ПРОЕКТИ

13.02.2015 - ЕДИН ОТ НАШИТЕ ПРОЕКТИ

РЕПРОДУКЦИИТЕ СА ИЗРАБОТЕНИ ПО ПОРЪЧКА НА НХГ

Иван Мърквичка и Захари Зограф в първата галерия на ледения континент

Репродукции на известни творби на Иван Мърквичка и Захари Зограф ще бъдат изложени в първата в света художествена галерия на Антарктида.

Тя ще бъде открита в българската научна база на остров Ливингстън и в нея ще има общо 10 творби на известни български художници. Селектираните картини бяха представени в Националната художествена галерия в присъствието на ръководителя на базата проф. Христо Пимпирев. Оригиналите на творбите няма да заминат за ледения континент, защото климатичните условия там не позволяват съхранението им.

Вместо това посетителите на базата ще могат да видят репродукции на "Ръченица" на Мърквичка, автопортрета на Захари Зограф, "Мома от с. Калотина" на Владимир Димитров-Майстора и "Старият Пловдив" на Цанко Лавренов.

В първата галерия на Антарктида ще бъдат изложени и "Селско хоро от Самоковска околия" на Никола Образаписов, "Брезовски овчари" на Златю Бояджиев, "Аспарух с дружината си на път към Дунава" на Николай Павлович, "Карловски двор" на Никола Танев, "Българска мадона" на Васил Стоилов и "Пазар на зеленчуци в София" на Антон Митов.

В близост до остров Ливингстън преминава популярен туристически маршрут, който в бъдеще би могъл да включи и българската галерия. На базата ни на ледения континент вече има и параклис, изографисан от художничката Ганка Павлова.

Няма добавени продукти в тази категория.

Работи на OpenCart
Val-Art © 2023

Theme by Santosh Setty